29.09.2022

Satu Marttila: Syksyiset terveiset Palliatiivisen hoidon valtakunnallisesta seminaarista

Palliatiivisen hoidon valtakunnallinen seminaari keräsi Helsinkiin lähes 90 innokasta alan ammattilaista. Samassa yhteydessä pidettiin myös SPHY:n vuosikokous.

Hybridina toteutettuihin seminaaripäiviin oli saatu kattava tarjonta hienoja luentoja, jotka kirvoittivat aktiivista keskustelua. Seminaari ennen kaikkea osoitti sen, että palliatiivisen hoidon kentällä on tarve päästä tapaamaan kollegoita ja jakamaan kokemuksia vaativasta, mutta antoisaksi koetusta työstä.

Moniammatillinen yhteistyö palliatiivisessa hoidossa on ensiarvoisen merkityksellistä. Saimme kuulla Siun Soten mallista ylilääkäri Leena Surakan ja asiantuntijasairaanhoitaja Minna Peaken esityksessä. Joensuun alueella mahdollistetaan myös kuoleman jälkeinen läheisten jälkihoito sairaalan toimesta vertaistuki- ja omaisteniltoja järjestämällä.

Erityiskysymykset olivat esillä kehitysvammaisuus-, suunhoito-, hengenahdistus- ja spiritualiteettiluennoissa. Parantumattoman sairauden puheeksi ottoa pohdittiin ylilääkäri Teressa Pickeringin johdolla ja sairaanhoitaja Paula Raskin esityksessä kuultiin käytännön vinkkejä ennakoivan hoitosuunnitelman laadintaan. Palliatiivisen hoidon johtamisesta luennoi johtaja Mira Pajunen.

Alan valtakunnalliset kehittämishankkeet eivät myöskään jääneet kuulematta, sillä projektipäällikkö Satu Laine kertoi STM:n FINPALL- hankkeesta, joka merkitsee palliatiivisen hoidon palvelujen tuottamisen ja laadun parantamisohjelmaa. SAAVA-hankkeen projektipäällikkö Sarianne Hartonen välitti saattohoidon vapaaehtoishankkeen kuulumiset. Hoivaava kosketus –luennon aikana yleisö päästettiin omin käsin kokeilemaan kosketuksen hoitavaa voimaa Tuula Styrmanin ohjauksessa.

Koskettavimpia hetkiä koettiin kahden syöpäsairauteen läheisensä menettäneen luennoissa. Pirja Kiema kertoi lapsen menettämisen tuskasta ja Elisa Stenbergin tulokulma oli puolison menettäminen keskellä pikkulapsiarkea.

”Kahden tunnin ajan sain tehdä, mitä haluan ja sen merkitys oli sanoin kuvaamatonta” -Elisa Stenberg

”Rakensimme kotiimme muistelukaapin, jonka sisältöä saa mennä hypistelemään” -Pirja Kiema

Erityisiä hetkiä seminaarissa koettiin, kun koko isolla joukolla soitettiin onnittelupuhelu vuoden 2022 Elämänmalja-palkitulle sairaanhoitaja Marjo Heikkiselle. Toinen liikuttava ja kunnioitusta herättävä hetki koettiin, kun kaksi todella omistautunutta pitkän linjan saattohoidon vapaaehtoista kertoivat kokemuksistaan: lämmin kiitos Antti Päärnille Villa Glimsiin ja Leila Perälahdelle Terhokotiin.

Seminaarin yhteydessä järjestettiin SPHY:n vuosikokous, johon osallistui 13 aktiivia.

Todettiin yhdistyksen vuoden 2021 olleen erityisen työntäyteinen ja kokousten määrän olleen poikkeuksellisen suuri. SAAVA-hanke ollut yhtenä isona hienona tekijänä mukana tässä kokonaisuudessa.

Uutena asiana todettiin, että SPHY on hyväksytty Suomen Sairaanhoitajat ry:n asiantuntijajaoston jäseneksi. Suomeen on myös vuonna 2024 suunnitteilla Euroopan palliatiivisen hoidon yhdistyksen (EAPC) suuri kansainvälinen konferenssi.

Loppuhuipennukseksi kerrottakoon, että seminaarin iltajuhlan merkeissä syötiin, tanssittiin ja verkostoiduttiin. Muusikot Ilpo Kaikkonen ja Pasi Jääskeläinen laittoivat vauhtia alan ammattilaisiin. Tästä on hyvä jatkaa kohti vuodenvaihdetta ja talvisempia tuulia!

Satu Marttila, SPHY:n hallituksen jäsen