Artikkelit

13.06.2023

Ensihoito osana saattohoitopotilaan hoitoketjua – muutoksesta on tullut mahdollista

Pohjois-Karjalassa liitettiin ensihoito osaksi palliatiivisen- ja saattohoitopotilaan hoitoketjua. Malli on osoittautunut toimivaksi.

13.06.2023

Valmiit vastaukset eivät ole oleellisia, läsnäolo sen sijaan on

Kävin talvella katsomassa Seinäjoen kaupunginteatterin Patruunatehdas-näytelmän. Se kertoo vuonna 1976 tapahtuneesta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä sekä sen jälkeisestä selviämisestä. ”Selviäminen” oli yhtä kuin vaikeneminen; elämää jatkettiin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Tapa...

13.06.2023

Jäsenille

Vaikuttamista, vaikuttavuutta ja vetovoimaa

Alkuvuosi on ollut koko sote-sektorilla hyvin poikkeuksellinen. Olemme olleet käynnistämässä Suomen historian yhtä merkittävintä sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnollista ja rakenteellista uudistusta, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tammikuussa 2023.

Samaan aikaan koko s...

13.06.2023

Jäsenille

Palliatiivinen sädehoito – onko sairaanhoitajilla siihen riittävää osaamista?

Palliatiivisella sädehoidolla voidaan hoitaa ja lieventää parantumatonta syöpää sairastavien monenlaisia oireita. Sairaanhoitajilla ei kuitenkaan ole sädehoidosta riittävää osaamista.

13.06.2023

SPHY ry tiedottaa

SPHY ry SuomiAreenan Kansalaistorilla Porissa 27.-30.6.2023

Yhdistyksen hallituksen jäsenet ja SAAVA-hankkeen työntekijät tavattavissa.

Tule kuulemaan SAAVA-hankkeestamme sekä valtakunnallisesti ajankohtaisista asioista

Tai poikkea muuten vaan terveh...

13.06.2023

Jäsenille

Koko perheen suru

Kirjavinkki: Katarina Malmberg 2023: Äiti, tule kotiin! Tarina pienen lapsen surusta. Jyväskylä: Tuuma-kustannus.

13.06.2023

Jäsenille

Mindfulness – lääkkeetön keino lievittää oiretaakkaa

Mindfulness tarkoittaa tietoisen läsnäolon taitoa. Palliatiivisessa hoitotyössä sitä on käytetty potilaiden oiretaakan keventämisessä ja sen hyödyistä onkin saatu varovaisen positiivisia tuloksia.

16.03.2023

Henkinen ja hengellinen asiantuntija terveydenhuollossa

Virpi Sipolan artikkelin teksti perustuu hänen Tampereen yliopistossa joulukuussa 2022 tarkastettuun hoitotieteen alan väitöskirjaansa: Sairaalapapin asiantuntijuus sairaalasielunhoitotyössä – sairaalapapin, hoitotyöntekijän ja potilaan näkökulma.

16.03.2023

Riikka Nuutisen kolumni: ”Palliatiivisen hoidon kehittäminen innostaa minua”

Esittäydyn teille hyvät lukijat uutena SPHY:n hallituksen jäsenenä. Lähdin samalla innokkaana mukaan myös Palliatiivinen hoito -verkkolehden toimitusporukkaan.

Olen kuopiolainen sairaanhoitaja (YAMK) ja työskentelen tällä hetkellä FinPall-hankkeen hankekoordinaattorina Pohjois-Savon hyv...

16.03.2023

Jäsenille

Vanhustyön erikoisammattitutkinnosta valmistuu saattohoitajaksi

Vanhustyön erikoisammattitutkinto uusiutui vuoden 2021 alusta. Sen jälkeen on ollut mahdollista opiskella tutkinto Elämän loppuvaiheen osaamisalasta. Opintojen suorittamisen jälkeen opiskelija saa nimikkeen Saattohoitaja (EAT).