Artikkelit

11.03.2024

Ekspressiivinen taideterapia – matka itseen ja toisiin

Puheella ei voi ilmaista kaikkea ja joskus sairauskin voi viedä sanat pois. Silloin väri tai kuvat voivat rakentaa kommunikaatiota ihmisten välille, kirjoittaa sairaalapappi Mari Kivinen.

11.03.2024

Jäsenille

Lääketiedettä vai elokuvia – ihmisen kohtaamisen erityisyydestä

Lapinlahden Linnut laulavat otsikon laulussa: ”Pöytäni takaa vaivat kuulla saan, veljeni kuulee kriitikoitaan, olemme molemmat kyllästyneet tähän…”  Oma näkökulmani ihmisten kohtaamiseen on lääkärin näkökulma, koska se ei muuta voisi ollakaan. Mutta voidaan kysyä, olenko kuolevaa lähestyvänä autt...

11.03.2024

Meditatiivinen laulu saattohoidon vapaaehtoisen työvälineenä

Hyräilemällä ja laulamalla ihminen on syvästi läsnä. Monella tavalla hoitava musiikki voi olla vahvistamassa yhteyttä elämän viime hetkillä.

11.03.2024

Jäsenille

Hotus-hoitosuositus® - Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten kohtaaminen ja tukeminen

Hotus-hoitosuositukset® ovat asiantuntijoiden terveydenhuollon ammattihenkilöille laatimia suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon käytännöistä ja toimintatavoista.

Syyskuussa 2023 julkaistiin näyttöön perustuva

11.03.2024

Jäsenille

Mihin tarvitaan mediaesityksiä kuolemasta ja saattohoidosta?

Dokumenttielokuvat kuolemasta ja saattohoidosta voivat vaikuttaa myönteisesti ihmisten asenteisiin kuolevaisuutta kohtaan. Itä-Suomen yliopiston dosentti Outi Hakola on tutkinut aihetta.

11.03.2024

Jäsenille

Juha Seppälä mukaan Palliatiivinen hoito -lehden työryhmään

Olen 57-vuotias sairaalasielunhoitaja Juha Seppälä. Perheeseeni kuuluu vaimoni Minna, joka työskentelee sairaanhoitajana. Poikamme Markus on parhaillaan varusmiespalveluksessa Parolassa. Tyttäremme Henna opiskelee kolmatta vuotta Jyväskylässä. Kotimme on vesistöjen ja harjujen kaupungissa Kangasa...

13.12.2023

Jäsenille

Nyt laskeudumme joulua kohti

Sari Vahlhem, Tiina Peippo ja Anne-Maria Tolppanen kuvailevat, millaista on viettää joulua töissä osastolla. He kertovat myös toiveensa ensi vuodelle.

13.12.2023

Myönteisiä ajatuksia ja kohtaamisen jälkiä

Vuosi 2023 lähenee loppuaan. Maailmantilanteen uutiset sodista, energiakriisistä, ilmastokysymyksistä tai taloudellisista ahdingoista eivät ole helpottuneet. Samaan aikaan koti-Suomessa uusien hyvinvointialueiden toiminta on mittavien leikkausuhkien alla. Hoitajapula huutaa apua ehkä kovempaa kui...

13.12.2023

Jäsenille

Palliatiivisen hoidon valtakunnallinen seminaari 21.-22.3.2024

Paikka: Helsinki, Allianssitalo, Asemapäällikönkatu 1

Hinta: Jäsenhinta 390 €

Ei jäsenille: 450 €

Hinta sisältää ohjelmaan merkityt tarjoilut sekä iltajuhlan tarjoiluineen.

Ensimmäisen päivän teemat: hoidon...

13.12.2023

Yksityinen ja julkinen kuolema

Tänäkin vuonna ihmisiä on kuollut lähipiirissä ja vähän kauempaa. Jokainen kuolinviesti sävähdyttää jollakin tapaa. Asiaan vaikuttaa sekin, että ikävuosia alkaa olla kertynyt jo lähemmäs 60. Kuolevaisuuden ymmärtää silloin eri tavalla kuin nuorempana.

Erityisesti syksyllä jäi mieleen en...