16.05.2025

Kotisairaalassa potilas voi paremmin

Kotisairaala mahdollistaa lyhytaikaisen, sairaalatasoisen ympärivuorokautisen hoidon kotona tai ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Kotisairaalapalveluilla on merkittävä rooli myös potilaiden elämän loppuvaiheen hoidossa.

Olen Päivi Räty ja toimin tällä hetkellä palliatiivisen keskuksen ja kotisairaalapalvelut vastuualueen suunnittelijana. Viimeiset kolme vuotta olen ollut erinäisissä kehittämistehtävissä, mutta varsinaisesti toimin Tays Hatanpään kotisairaalan osastonhoitajana, jossa aloitin vuonna 2016. Minulla on yli 30 vuoden työura takana terveydenhuollosta.

Moniammatillista työtä

Pirkanmaan palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalvelut -vastuualue perustettiin vuoden 2024 alussa Sairaalapalveluiden Lähisairaalat-toimialueelle. Vastuualue huolehtii erityistason palliatiivisesta hoidosta ja kotisairaalan toiminnasta koko Pirkanmaan alueella. Pirkanmaan hyvinvointialueen kotisairaala on laajentunut merkittävästi ja kattaa lähes koko Pirkanmaan alueen.

Koko organisaatio tukee kotisairaalatoiminnan kehittämistä, ja palvelujen laajentaminen on Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa. Toiminnalle on selkeät kasvutavoitteet, ja hoidettavien potilasmäärien tulisi kasvaa. Kotisairaaloissamme voidaan hoitaa noin 100 potilasta kerrallaan. Kotisairaala on paitsi laadukasta palvelua, myös kustannustehokas tapa hoitaa potilaita.

Pirkanmaan kotisairaalapalveluissa työskentelee kaiken kaikkiaan noin 100 henkilöä, joista lääkäreitä noin 10 ja sairaanhoitajia 90. Työntekijöillä on pääsääntöisesti pitkä ja monipuolinen työura takanaan ja uusilta ammattilaisilta toivotaan myös saattohoidon osaamista. Tavoitteena on, että jokaisessa työvuorossa olisi palliatiiviseen hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja.

Kotisairaalatyö on etenkin pienemmillä paikkakunnilla hyvin sairaanhoitajavetoista, ja päätöksiä on tehtävä nopeasti ja itsenäisesti. Moniammatillinen tiimi on kuitenkin tarvittaessa tukena. Vastuualueemme sairaanhoitajilla on mahdollisuus konsultoida Palliatiivisen keskuksen palliatiivista erityispätevyyslääkäriä arkipyhinä ja viikonloppuisin.

Kotisairaalat tekevät tiivistä yhteistyötä Acutan, kiirevastaanottojen, osastojen, kotihoidon ja asumispalveluiden kanssa. Yhteistyötä tehdään myös erityistyöntekijöiden kanssa. Ensihoidon kanssa käynnistyi yhteistyö joulukuun alussa tukemaan Pirkanmaan reuna-alueiden saattohoitopotilaiden hoitoa.

Tukea tarjolla

Palliatiivisen hoitolinjauksen saaneita potilaita, jotka ovat kotisairaaloiden tukiosastolistoilla, on yli 500.  Kotisairaalan kotona asuvilla palliatiivisilla potilailla on sovittuna tukiosastot, joihin siirtyminen tapahtuu joustavasti ilman päivystyskäyntiä, mikäli kotona ei enää pärjää. 

Kotisaattohoitojen määrät vaihtelevat eri kotisairaaloiden välillä. Turvallisen, hyvän kotikuoleman mahdollistamiseksi tarvitaan tiivis verkosto ammattilaisten lisäksi. Vaikka palliatiivisessa hoidossa hoidetaan potilaan fyysisiä oireita kuten esimerkiksi kipua, käytännössä iso osa kotisairaalan työstä on myös potilaan ja hänen läheistensä kohtaamista ja tukemista eli koko perheen huomioimista.  

Palliatiiviseen hoitoon siirryttäessä tehdään palliatiivisen hoidon linjaus yhteisymmärryksessä lääkärin, hoitotiimin, potilaan ja hänen läheistensä tai laillisen edustajan kanssa. Potilaalle tehdään myös ennakoiva hoitosuunnitelma, johon kirjataan hoidon tavoite, tarvittavat hoitokeinot ja hoidon rajaukset.

Hoitosuunnitelma kirjataan potilaskertomukseen, ja vastuu hoitosuunnitelman toteutumisesta ja päivittämisestä on hoitavalla lääkärillä. Hoitava lääkäri myös arvioi, minkä tasoista ja kuinka kiireellistä palliatiivista hoitoa potilas tarvitsee, tarvittaessa palliatiivisen keskuksen lääkäriä konsultoiden.

Saattohoitopäätös tehdään, kun kuoleman odotetaan tapahtuvan lähipäivien tai -viikkojen aikana.  Hoitosuunnitelma täydennetään saattohoitosuunnitelmalla.

Kotihoito eri asia – tietoa tarvitaan

Kotisairaalan tunnettavuudessa on meillä niin Pirkanmaalla kuin valtakunnan tasolla paljon tehtävää. Toiminta sekoitetaan helposti kotihoitoon. Kotisairaalassa potilaat ovat tyytyväisiä ja paranevat nopeammin, sillä koti tukee toipumista. Arjen aktiivisuus pitää yllä toimintakykyä, ja unen laatukin on parempaa kuin sairaalassa.

Kehittämistarvetta meillä on edelleen tietoisuuden ja yhteistyön lisäämisessä eri yksiköiden kanssa. Kotisairaalaan soveltuvien potilaiden tunnistamisessa on vielä vaihtelua. Tavoitteemme on kyetä tarjoamaan sairaalatasoinen hoito yhä useammalle pirkanmaalaiselle hänen kotioloissaan.

Koen, että pitkästä työurasta eri toimipisteissä ja toimimisesta muuallakin päin Suomea on ollut pelkästään hyötyä työtehtävissäni. Työkokemuksen hyödyntäminen, työkiertomahdollisuudet ja halu hakeutua erilaisiin työtehtäviin on avartanut ja antanut itselleni valtavasti.   

Kotisairaalalle asetetaan Pirkanmaallakin kovia odotuksia, kuten koko valtakunnan tasollakin. Osastoja lakkautetaan, mutta kotiin vietäviä terveyspalveluita, kuten kotisairaalatoimintaa kehitetään. Kotisairaalapalveluilla pyritään korvaamaan osastopaikkoja ja viemään sairaalatasoinen hoito yhä useammin potilaan kotiin tai asumispalveluyksikköön. Tosiasia kuitenkin on, ettei kaikkia voida hoitaa kotisairaalassa esimerkiksi fyysisen kunnon tai kodin olosuhteiden vuoksi.