11.04.2025
Mikä ihmeen EAPC?
European Association for Palliative Care (EAPC) on yksi palliatiivisen hoidon merkittävimmistä kehittäjistä maailmassa. Helsingin kokous koostuu päivittäisistä pääluennoista, erilaisista teemasessioista ja vapaista esityksistä.
Harvoin kahden ihmisen kohtaamisella on niin kauaskantoiset seuraukset kuin David Tasman ja Cicely Saundersin kohtaamisella 1940-luvun Englannissa. Puolalainen tarjoilija ja juutalainen David Tasma oli selvinnyt Varsovan getosta Englantiin, sairastunut mahasyöpään ja kärsi loppuelämänsä kovista kivuista. Häntä hoitanut nuori sairaanhoitaja Cicely oivalsi, että potilaan kipujen täytyi osaltaan liittyä elämänkokemuksiin: perheen menetykseen, kadonneeseen uskoon ja elämän merkityksettömyyteen.
Tämä kohtaaminen johti siihen, että Cicely Saunders opiskeli vielä sosiaalityöntekijäksi ja lääkäriksi kyetäkseen perustamaan St. Christopher Hospicen Lontooseen. Sittemmin kuningatar aateloi Saundersin, josta tuli nykymaailman palliatiivisen hoidon ”äiti”. Tasman ja Saundersin kohtaamisen aikana Saunders luonnosteli myös Total Pain -käsitteen (kuva 1).
Kuva 1. Total pain eli kokonaiskipu -käsite Dame Cicely Saundersin luonnostelemana 1940-luvulla. Lähde: https://cicelysaundersinternational.org/dame-cicely-saunders-a-brothers-story/turning-point/
Dame Cicelyn viitoittama tie johti nopeasti palliatiivisen hoidon kehittämiseen eri puolilla maailmaa. 1982 WHO nimesi palliatiivisen hoidon yhdeksi keskeisistä terveydenhuollon kehittämiskohteista. Samassa hengessä 1988 perustettiin myös EAPC (www.eapcnet.eu), joka on tätä nykyä EU:n tärkeä ääni palliatiivisessa hoidossa.
Toiminnan muodot
Kansainväliset kokoukset
EAPC:n ydintoimintoihin kuuluu toinen vuosi pidettävä Maailman palliatiivisen hoidon kokous (World Congress for Palliative Care). Välivuosina pidetään palliatiivisen hoidon ja lääketieteen tutkimuskokous eri puolilla Eurooppaa. Tänä vuonna maailmankokous järjestetään Helsingin messukeskuksessa 29.–31.5. Kokoukseen odotetaan yli 2 000 palliatiivisen hoidon osaajaa eri puolilta maailmaa.
Aiempien kokousten suurin osanottajaryhmä on ollut lääkärit. Helsingin kokous koostuu päivittäisistä pääluennoista, erilaisista teemasessioista ja vapaista esityksistä. Luonnollisesti kokouksen aikana voi osallistua myös sosiaalisen ohjelmaan, mm. opetella tanssimaan tangoa!
Muu toiminta
EAPC:ssa toimivat 11 viiteryhmää ja 14 työryhmää kattavat palliatiivisen hoidon eri alueet (taulukko 1). Näiden tehtävänä on kerätä tietoa palliatiivisesta hoidosta, luoda hoidon käytänteitä ja edistää sekä monikansallista yhteistyötä että tutkimusta. EAPC julkaisee kannanottoja palliatiivisesta hoidosta sekä nettimuodossa että tieteellisissä lehdissä. EAPC:llä on merkittävä rooli myös tutkimusverkostojen edistäjänä ja alustana. Yksi keskeinen tehtävä on myös professionaalisen etiikan luotsaaminen palliatiivisessa hoidossa. EAPC:n oma arvoperusta on esitetty kuvassa 2.
Organisaatio
EAPC:n jäsenistö koostuu sekä kansallisista palliatiivisen hoidon järjestöistä että henkilöjäsenistä. Suomen palliatiivisen hoidon (SPHY) ja lääketieteen (SPLY) yhdistykset ja niiden jäsenet kuuluvat myös EAPC:hen. Tätä eurooppalaista kattojärjestöä johtaa toimitusjohtaja, tätä nykyä Joanne Brennan ja kansainvälinen edustajisto, board, johon olemme, saanet suomalaisen TtT Minna Hökän. Aiemmin yhdistyksen hallituksessa on toiminut myös palliatiivisen lääketieteen professori Tiina Saarto.
Taulukko 1. EAPC:n työryhmät ja viiteryhmät 2025.
Kuva 2. EAPC:n arvoperusta
Taustaa:
Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa. Sen tarkoituksena on lievittää kipua ja muuta kärsimystä sekä tarjota mahdollisimman hyvä elämänlaatu potilaalle ja hänen läheisilleen. Ihmisen viimeisille elinviikoille tai päiville ajoittuva palliatiivinen hoito on saattohoitoa (THL).
European Association for Palliative Care (EAPC) on yksi palliatiivisen hoidon merkittävimmistä kehittäjistä maailmassa. Vastaavia organisaatioita ovat mm. African Palliative Care Association (APCA), American Academy of Hospice and Palliative Care (AAHPC) ja International Association for Hospice & Palliative Care (IAHPC).
Kirjoittajat: Susanna Rapo-Pylkkö, LT, ylilääkäri; Reino Pöyhiä, LT, palliatiivisen lääketieteen professori, ISY