16.03.2023

Riikka Nuutisen kolumni: ”Palliatiivisen hoidon kehittäminen innostaa minua”

Kuopiolainen Riikka Nuutinen on SPHY:n hallituksen uusi jäsen.

Esittäydyn teille hyvät lukijat uutena SPHY:n hallituksen jäsenenä. Lähdin samalla innokkaana mukaan myös Palliatiivinen hoito -verkkolehden toimitusporukkaan.

Olen kuopiolainen sairaanhoitaja (YAMK) ja työskentelen tällä hetkellä FinPall-hankkeen hankekoordinaattorina Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Vuoden alussa tapahtunut siirtyminen hyvinvointialueisiin tuo toivottavasti myönteisiä vaikutuksia palliatiivisen hoidon yhdenmukaistamiseen. Esimerkiksi joillakin alueilla tarvitut kuntien maksusitoumukset erityistason saattohoitoon ovat poistuneet. Näin potilas saa sujuvammin tarvelähtöistä palliatiivista hoitoa.

Yhteinen työnantaja hyvinvointialueella mahdollistaa toivottavasti sujuvaa yhteistä kehittämistä ja kouluttamista sekä tiedonkulun parantumista. Haluan ainakin uskoa, että muun muassa nämä tekijät ovat myötävaikuttamassa positiivisesti palliatiivisen hoidon palveluketjuun ja laadukkaan hoidon toteutumiseen.

Valtakunnallinen palliatiivisen hoidon kehittäminen menee jatkuvasti eteenpäin palvelu- ja laatusuositusten myötä. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rahoittama kansallinen FinPall-hanke toteuttaa parhaillaan annettuja palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatusuosituksia käytäntöön.

Kaiken tämän päämääränä on luonnollisesti potilaiden ja heidän läheistensä paras. Kun kohtaa vakavan sairastumisen, silloin odottaa, että hoito ja palvelut olisivat sujuvia ja laadukkaita ja niitä saisi osaavalta henkilökunnalta. Hoidon olisi onnistuttava kotona tai lähellä kotia. Myös saattohoidon tulisi järjestyä sujuvasti kotiin, mikäli potilas niin haluaa.

Palliatiivisen hoidon kehittäminen innostaa minua. Kyseessähän on potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Tämä juuri tekee työstämme ainutlaatuisen, on lupa keskittyä kokonaiseen ihmiseen. Me hoitajat pääsemme tukemaan potilasta ja läheisiä heidän surussaan ja toisaalta tuemme potilasta myös elämässä niin kauan kuin sitä on.

Työmme onkin todellista moniosaajan työtä.

Sitten on myös se kolikon toinen puoli. Kuulee edelleen liian monta tarinaa siitä, kun hoito on epäonnistunut palveluiden- ja osaamisen puuttumisen vuoksi.

Jos saisin hypätä aikakoneella kymmenen vuotta eteenpäin katsastelemaan palliatiivisen hoidon näkymiä, niin miltähän tilanne voisi näyttää?

Silloin hyvinvointialueella olisi toimivat palveluketjut ja laadukas palliatiivisen hoidon kolmiportaisen mallin mukainen hoito. Olisi myös osaavaa ja työhyvinvoivaa henkilökuntaa, joka saisi osallistua aktiivisesti hoidon kehittämiseen ja pystyisi kehittämään omaakin osaamistaan.

Ja varmasti myös digitalisaatio olisi mennyt vielä askeleen eteenpäin. Hoitoa täydentäisivät siis palliatiivisen hoidon digihoitopolut.

Ihailen teitä kollegoja tässä tärkeässä työssä. Jatketaan hyvää hoitoa potilaiden parhaaksi ja pidetään kehittämisen into yllä.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen Riikka Nuutinen